Čišćenje bubrega pomoću biljaka

e9813d42f8461d61ce93f52f400e5bbbf3da4e32
Slika preuzeta sa www.snappygoat.com

Bubrezi su parni organ mokraćnog sustava te su smješteni u potrbušnici. Zadaća bubrega je da iz krvi izbacuju toksine. Kroz bubrege svaki dan prođe oko 200 litara krvi te oni dnevno izbace oko 2 litre otpadnih tvari.. Osim izbacivanja štetnih tvari iz krvi, bubrezi proizvode vrlo važne hormone: erythropoietin (stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica), renin (regulira krvni tlak) i calcitriol (aktivna forma vitamina D). U bubrezima se nakupljaju toksini i otpad iz krvi te ih je, kako ne bi došlo do upala i bolesti, potrebno čistiti. Jedna od najčešćih bolesti bubrega su bubrežni kamenci koji se stvaraju taloženjem kristala iz mokraće i uzrokuju krvarenja, bol i povraćanje. Najlošiji učinak na bubrege imaju životinjski proteini, GMO hrana, sol, umjetna sladila, mliječni proizvodi, gazirana pića, alkohol i cigarete. Bubrege možemo očistiti prirodnim putem uz pomoć različitih biljaka. Izrazito je važno dnevno konzumirati dovoljno vode, čajeva ili prirodnih sokova kako bi se bubrezi mogli sami čistiti.

Vrlo korisni u čišćenju bubrega su vitamini B2 i B6 te magnezij. Mnoge biljke pomažu u čišćenju bubrega, u obliku čaja, napitaka ili hrane. Za pročišćavanje bubrega preporučeni su sljedeći čajevi: čaj od sjemenki lubenice (pomaže kod bubrežnih kamenaca i stimulacije funkcije bubrega) – jednu žlicu samljevenih sjemenki lubenice prelijemo sa pola litre kipuće vode i pustimo da se ohladi, procijedimo i popijemo, preporučuje se piti 3 puta tjedno, više puta dnevno; čaj od sjemenki celera – žlicu samljevenih sjemenki celera prelijemo sa pola litre kipuće vode i pustimo da se ohladi, procijedimo i popijemo, preporučuje se piti 3 puta tjedno, trudnice ga NE SMIJU piti

Najpoznatija biljka za pročišćavanje bubrega je peršin. Peršin ima vrlo jaka nutritivna svojstva, vrlo je jak antioksidans, pomlađuje kožu, sadrži beta-karoten, bogat je kalcijem, fosforom, željezom i sumporom, bogat je klorofilom i vitaminom C, dobar je diuretik, te pomaže u radu imunološkog sustava. Možemo ga koristiti kao čaj ili dodatak prehrani.

Od ostalih biljaka za čišćenje bubrega potrebno je istaknuti: đumbir, kurkumu, maslačak, korijen bijelog sljeza, smreku, koprivu, klinčić, lubenicu, sjemenke buće, sok od limuna, sok od brusnice. Također, za bubrege je izrazito korisno konzumirati jogurt koji je bogat probiotičkim bakterijama.

Poznata je metoda čišćenja bubrega po dr. Clarku, čiji se detalji i recept mogu pogledati na stranici http://www.curezone.org/clark/kidney.asp