Promjene načina života i prehrane i utjecaj na pojavu dugoročne pretilosti

U današnjem svijetu prekomjerna težina predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema, zbog toga svakim danom rastu i napori da se to spriječi, te je borba protiv pretilosti postala jedan od zdravstvenih prioriteta. Najčešći savjet ljudima da više vježbaju, i da se pazi na odnos unesenih i potrošenih kalorija, no treba biti svjestan da se prekomjerna težina ne skuplja naglo, nego tokom vremena. Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi rade je naglo gubljenje težine uz pomoć raznih dijeta. Na prekomjernu težinu najviše utječe prehrana, pa tako slatkiši i zaslađena pića imaju mnogo lošiji učinak od prehrane koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću. Također znatan utjecaj ima i fizička aktivnost, kojom trošimo nakupljene kalorije. Upravo zbog toga provedena je znanstvena studija kako promjene u načinu života utječu na dugoročno debljanje kod muškaraca i žena.

Za potrebe znanstvene studije uzete su tri odvojene skupine, od ukupno 120,877 muškaraca i žena u Americi, koji nisu imali kronične bolesti, te na početku studije nisu patili od pretilosti. Promatrani su u tri razdoblja različita razdoblja, a utjecaj promjene načina života na promjenu tjelesne težine ocjenjivani su u razdobljima od četiri godine. Kao način života uzeti su faktori kao gledanje televizije, konzumacija alkohola, dužina spavanja, prehrana, te pušenje. Za prehranu se gledala konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, rafiniranih žitarica, krumpira, čipsa, mliječni proizvodi, zaslađena pića, slatkiši i slastice, mesne prerađevine, neprerađeno crveno meso, pržena hrana, i trans masti.

Rezultati istraživanja su pokazali da promjena načina života, što uključuje promjenu prehrane, konzumacije alkohola, vremena provedenog ispred tv-a, tjelesne aktivnosti, dugoročno utječe na pojavu gomilanja kilograma. Dugoročno debljanje je postupno, i nagomilavanje kilograma, pa čak i skromno debljanje tokom godina znatno utječu na pojavu kardiovaskularnih bolesti, metaboličke poremećaje, dijabetes i pojavu karcinoma.

 

Izvor:

[Mozaffarian 2011] Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men. N Engl J Med 2011; 364:2392-2404June 23, 2011DOI: 10.1056/NEJMoa1014296

https://scholar.google.com/scholar?q=%22Changes+in+diet+and+lifestyle+and+long-term+weight+gain+in+women+and+men%22