Recepti

SALATE:

Svakodnevna salata

Priprema sastojaka 15 min za 2 osobe:

1 mala sočna jabuka

1 velika mrkva

1 mladi luk

4 šake narezane miješane lisnate salate

Jabuku narežemo na male kockice, naribamo mrkvu narežemo mladi luk i dodamo u posudu sa salatom. Prelijemo sa 2 žlice lanenog ulja i dodamo ocat po ukusu

Barvita salata

Priprema sastojka 15 min za 2 osobe

1 tikvica

preljev

1 cikla

jabučni ocat

1 jabuka

1 žličica meda

1 glava zelene salate

1 češnjak stisnut

2 rajčice

sok od limuna

1 žlica lanenog ulja

Naribati tikvicu, ciklu ijabuku, dodati rajčicu i zelenu salatu. Preliti sa preljevom.

Salata od kupusa

60 g namočenih grožđica kroz noć

Preljev

115 g zelenog i crvenog kupusa

150 g jogurta

120 g mrkve

laneno ulje

GLAVNA JELA

Blitvine sarmice

Priprema 40 min. Termička obrada 30 min

1 srednji luk

6 srednjih krumpira

4 mrkve

3 češnjka

1 snop blitve

U jednoj posudi kuhamo povrće a u drugoj krumpir. Kad se povrće skuha,  ispasiramo ga. Kuhanom krumpiru stisnemo 1 češnjak i napravimo pire. Blitvu namočimo u kipuću vodu. Pazimo da se ne omekša previše. Kad je izvadimo, izrežemo van tvrdi bijeli dio. Tada dodamo pasirano povrće i pire zamotamo u blitvu kao palačinku.

IMG_1193

Praznični brokuli

Priprema 20 min termička obrada 40 min

1 velika brokula

1 mali luk narezan na kockice

1 češnjak

1 žuta paprika narezana na trake

2 žličice limunovog soka

Začini po okusu

Oguliti stabljiku brokule, narezati brokulu po dužini na četvrtine. Položiti brokulu u vrelu vodu. Kad se na pola skuha stisnemo češnjak na brokulu, te dodamo luk i papriku. Kuhati u pokrivenom loncu sa malo vatre još 20 min. Paprika neka još malo hrusta. Ne treba biti skroz prekuhana.  Kad izvadimo brokulu dodamo još laneno ulje. Serviramo sa pire krumpirom.

Punjene paprike

6 krumpira

4 mrkve

1 luk

1 poriluk

2 češnjaka

4 žute ili crvene paprike

1 mala jabuka

Iz krumpira napravimo pire krumpire. Skuhano porvrće i narežemo, te dodamo u pire. Također narežemo jabuku na malene kockice i dodamo pireu. Sirove paprike otvorimo i očistimo sjemenke. Dodamo pire i povrće sa jabukom. Sve skupa stavimo po ukusu još u pećnicu da se paprika  malo ugrije, a u suštini ostane sirova.

IMG_1194

Hipokratova juha

1 korjen celera

1 korjen peršina

2 poriluka

2 luka

Češnjak po ukusu

680 g rajčice

450 g krumpira

Na laganoj vari kuhamo 1.5 do 2 sata ispasiramo ručno. Ako koje sastojke nemamo možemo preskočiti tu povrće.

IMG_1192

SLASTICE

Sirove palačinke sa sviježim voćem

3 šalice mljevenih lanenih sjemenki (mljevene sjemenke, ne cijele)

2 žlice kokosovog ulja (kokosovo ulje mora biti tekuće, ako je tvrdo, prije ga treba zagrijati)

1/2 šalice nektara agave ili javorovog sirupa

1/2 žličice morske soli

1/4 šalice vode

Stavite sve sastojke u veliku zdjelu i dobro promiješajte žlicom, zatim formirajte palačinke. Poslužite sa vašim omiljenim svježim voćem, kao što su svježe maline, borovnice, kupine, narezane banane ili upotrijebite maštu i kombinirajte omiljene okuse

Sirovi čokoladni Cheesecake

2 1/2 šalice indijskog oraščića

1/2 šalice kakaa u prahu

2/3 šalice javorovog sirupa

1/4 šalice kokosovog ulja

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žlice soka od limuna

1/8 žličice morske soli

3/4 šalice vode

Sve sastojke staviti u blender i pomiješati. U početku polako miješati i postepeno povećavati brzinu. Miješati sve dok ne dobijemo glatku čokoladnu smjesu, bez komada oraščića. Uliti smjesu u posudu ili kalup za torte i staviti u hladnjak. Držati u hladnjaku sve dok se ne stvrdne, minimalno 8 sati. Stalno čuvati u hladnjaku, izvaditi samo kada uzimamo komad kolača i nakon toga opet vratiti u hladnjak

Pasteli (Intrion)

Jedan od najstarijih recepata za slasticu, star više od 6000 godina, porijeklom iz stare Grčke i Bliskog istoka je PASTELI. Pasteli ili kako se još naziva Intrion je slastica od samo dva sastojka, meda i sezama. Kolač je vrlo zdrav i preporučuje se svima da ga jedu, u prošlosti su ga svi konzumirali, ratnici kada su se spremali za borbe, djeca kao omiljenu slasticu, žene kao hormonalni stimulans. Mnoge su dobre strane ove jednostavne slastice, zbog svojih sastojaka je pun minerala i vitamina, pun je antioksidansa, regulator je masnoće, djeluje kao energetski stimulans, antidepresiv je i umanjuje stres.

300 g paste od sezama
300 g meda

Za pastu od sezama, koja se naziva Tahini, potrebne su sirove i oljuštene sezamove sjemenke i sezamovo ulje. Sastojci se pomiješaju u omjeru dvije žličice ulja na 2/3 šalice sjemenki. Prije nego sastojke izblendamo, sjemenke je potrebno kratko prepržiti dok ne postanu zlatne boje. Prepržene sjemenke pomiješamo sa uljem, dok ne dobijemo glatku i gustu smjesu. Dobivenu pastu pomiješamo sa medom i oblikujemo kuglice koje samo ostavimo u hladnjaku da se stisnu.