Zašto post?

Umorni ste? Patite od glavobolje? Razdražljivi ste? Imate prekomjerni apetit? Probleme sa spavanjem? Osjećate li bol?

Uikoliko ste na pet pitanja potvrdno odgovorili, mi Vam nudimo rješenje koje će Vam pomoću da se odmah riješite svojih problema!

Post (postenje) je prvenstveno svojevoljno uzdržavanje od hrane kroz određeni vremenski period. Mnogobrojni su pozitivni učinci posta na naše tijelo i zdravlje te je on prvenstveno vraćanje prirodne ravnoteže našem tijelu.

Post je prisutan u mnogim religijama kao čin zadobivanja Božje milosti, blagoslova i oprosta te se danas primjenjuje u kršćanstvu, islamu, judaizmu, budizmu i hinduzizmu. Ukoliko pročitate svetu knjigu bilo koje od navedenih religija, primjetit ćete kako se spominje post. Post su primjenivale i drevne civilizacije poput Asiraca, Babilonaca, Kineza, Grka, Palestinaca, Rimljana, Indijaca, Egipćana. Također, mnogi mislioci poput Pitagore, Platona i Sokrata su postili. Sam otac medicine Hipokrat bio je veliki zagovornik posta, kojeg je smatrao vrlo poželjnim i preporučivao ga je svojim pacijentima u liječenju bolesti. Poznate  su njegove izjave: “Glad je majka zdravlja, pretjerana sitost izvor raznih bolesti. Kad se bolesnik hrani obilno, hrani se i bolest.”, “Što bolesnika više hranite, to mu nanosite više štete.”

Otto Buchinger, njemački liječnik i filozof, 60-ih godina prošlog stoljeća zastupao je post kao snažnu medicinsku terapiju. Terapiju postom zagovarao je i poznati liječnik i nutricionist Paavo O. Airola, vodeći predstavnik biološke i nutricionističke medicine u Sjedinjenim Aeričkim Državama. Dr. Ragnar Berg, dobitnik nobelove nagrade i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za prehranu, također je zagovornik posta uz konzumiranje voćnih sokova.

Pomoću posta vraćamo energiju, koncentraciju i pozitivan stav. Post djeluje tako da se tijelo već na samom početku rješava otrova i toksina, a zatim počinje s razgradnjom nezdravih stanica. Već u prvim danima posta tijelo započinje process autolize tj. samoprobave – tope se stare, oštećene, nezdrave i mrtve stanice, a zdravim se stanicama stvara proctor za razvoja. U prva 24 do 38 sati posta, reserve glikogena koji se nalazi u jetri i mišićima počinju se prazniti. Nakon dva do četiri dana, tijelo počinje trošiti energiju iz rezervi kao što su degenerativna tkiva i masnoće u tijelu te započinje proces intenzivnog čišćenja i iscjeljivanja organizma. Tijekom posta čistimo svoje tijelo od nakupljenih toksina (otrova) koji su uzrok glavobolje, alergija, oštećene kože, neugodnog mirisa i zadaha, depresije, slabe probave, slabe koncentracije i pamćenja, umora, debljanja, a u težim slučajevima i degenerativnih bolesti kao što su ciste i druge razne tvorbe, artritisa, bolesti srca, pa čak i karcinoma. Upravo postom olakšavamo rad naših organa za pročišćavanje. U našem tijelu nalazi se pet organa za pročišćavanje (jetra, pluća, bubrezi, koža i crijeva) te je izrazito bitno pomoći im u njihovom radu kako bi se naše tijelo očistilo od nakupljenih otrova koji su posljedica nezdrave prehrane, alkohola, nikotina, lijekova, kao i unosa pesticide, olova i sredstava za čišćenje. Kako bismo očistili organizam od nakupljenih otrova, preporučuje se tijekom posta redovito klistiranje i čišćenje crijeva kako bi se iz njih izbacili nakupljeni toksini.

Post pozitivno utječe na različite maligne bolesti, bolesti krvožilnog sustava, povišen kolesterol, visoki ili niski krvni tlak, poremećaje probavnog sustava, bolesti jetre, bolesti žučnog trakta, reumu i artrozu, degenerativne bolesti kralješnice, bolesti mišića i ligamenata, alergije, psorijazu i druge kožne bolesti, bolesti dišnog sustava, psihosomatske poremećaje, migrene, dijabetes, proširene vene, oticanje nogu, prekomjernu težinu, nesanicu. Čisti organizam od toksina, poboljšava pamćenje i imunološki sustav, vraća energiju i vitalnost, pomlađuje organizam i usporava starenje, poboljšava izgled kože, kose i noktiju, pomaže u eliminaciji ovisnosti poput alkoholizma i pušenja te pospješuje oporavak od bolesti.

Naravno, post je potrebno primjenjivati pod stručnim nadzorom te Vam upravo to omogućujemo u sklopu našeg programa detoksikacije i mršavljenja pod stručnim vodstvom Maje Zupančić.