Prirodni čimbenici

Cijelu srednju Dalmaciju karakterizira blaga klima s pretežno vlažnim zimama i suhim, vrućim i sunčanim ljetima. Planine Kozjak, Mosor i Biokovo štite rivijeru Split i Trogir od utjecaja kontinentalne klime iz sjevernih dijelova hrvatske. Ovdje je posebno plavetnilo neba, koje je najčišće u Europi, s najviše sunčanih dana godišnje. Čest ljetni vjetar i navjestitelj lijepog vremena je Maestral. Jugo nosi kišu dok zimi Bura tjera oblake ali je iznimno hladan i jak vjetar.

Promjena klimatskog mjesta:

  • kvaliteta zraka,
  • sunčevo zračenje
  • aerosol

Prirodni ljekoviti činitelji su korisni za očuvanje i unapređenje zdravlja, poboljšanje kvalitete života u zdravih osoba i onih s kroničnim nezaraznim bolestima te kod ljudi sa dišnim i respirativnim poteškoćama. Danas znamo da je neposredna korist takvog programa, u trajanju od dva do četiri tjedna, dostatna za postizanje jednogodišnjeg poboljšanja kvalitete života.

Ispod Hotela Medena nalazi se šetnica uz more koja se proteže na 2 kilometra i šetajući njome, pogotovo u jesenskim i zimskim periodima kada je kakvoća zraka najveća i kada je količina aerosola u zraku najviša, ljekoviti činitelji imaju visok pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Osim toga zrak je oplemenjen morskim aerosolom i raspršenim kapljicama eteričnih ulja aromatičnog bilja. Udisanje ovog mirisnog, čistog zraka osvježava pluća, olakšava disanje te stvara osjećaj ugode i dobrog raspoloženja.