Što je Detox

Detoksikacija je proces kojim se tijelo na prirodan način otpušta otrova nakupljenih tokom vremena koji otežavaju i sprječavaju njegov pravilan rad, na način da se otrovi iz tijela izlučuju putem stolice, urina i kroz kožu. Svaka stanica u našem tijelu je živi organizam kojem je potreban kisik i zdrava ishrana. Otrovi se u tijelu skupljaju zbog konzumacije nezdrave hrane, alkohola, nikotina, lijekova, kao i unosom pesticida, olova i sredstava za čišćenje. Također svemu nabrojanome treba dodati i stres, brzi ritam života te manjak fizičke aktivnosti. Zdravi i vitalni životni procesi održavaju samo onda kada je proces odumiranja stanica i obnavljanja novih zdravih stanica u savršenoj ravnoteži. Točno tu možemo naći razlog zbog kojeg je post uz konzumaciju sokova kao proces detoksikacije najjednostavniji i najbolji način za ozdravljenje i pomlađivanje našega tijela.

893743b49383892cb4e5ba8090ad2ccb850be8e8
Slika preuzeta sa www.snappygoat.com

Simptomi prema kojima se prepoznaje da je tijelo zatrovano su: glavobolje, alergije, oštećena koža, neugodan miris i zadah, depresija, slaba probava, slaba koncentracija, slabo pamćenje, umor, debljanje, a u najgorim slučajevima dolazi i do degenerativnih bolesti poput cista i raznih drugih tvorba.

Najbolje vrijeme za proces detoksikacije je kroz proljeće i ljeto, jer se tokom zimskog perioda smanjuje unos svježeg voća i povrća, kao i ostale zdrave i svježe hrane. Tijekom procesa detoksikacije u tijelo se prvenstveno unosi svježe voće i povrće koje je najbolje konzumirati u obliku svježe cijeđenih sokova. Bitan je i unos dovoljnih količina tekućine, vode, nezaslađenih čajeva te bistre juhe od povrća. Također su poželjne svježe salate od voća i povrća, kao i cjelovite žitarice, integralna riža i ječam koji potiču rad crijeva i probavu.

6942b4fcd523a401da7b013afe22b2c42b2cc4e5
Slika preuzeta sa www.snappygoat.com

Strogo je zabranjeno tijekom procesa detoksikacije konzumirati fast food, alkohol, cigarete, gazirane napitke, masnu hranu, velike količine soli, slatkiše i grickalice. Tokom procesa detoksikacije poželjno je raditi klizmu uz puno fizičke aktivnosti, prvenstveno hodanja. Hotel Medena idealna je lokacija za održavanje detox programa baš zbog svog okoliša pogodnog za duge šetnje po svježem morskom zraku.

73c6278382ea161ad57e41da1c516e77cecae135
Slika preuzeta sa www.snappygoat.com